Новак Джокович притежава 80% дял в биотехнологична фирма, която разработва лечение за COVID-19, това съобщи изпълнителният директор на QuantBioRes Иван Лончаревич пред Ройтерс.

Джокович става собственик на компанията през юни 2020 г., като все още не е ясно каква сума точно е инвестирал. Тенисистът държи 40,8%, а съпругата му Йелена притежава 39,2% от фирмата. QuantBioRes работи върху разработването на лечение - „механизъм за деактивиране“ на Covid-19, а не върху ваксина, подчерта Лончаревич.

Компанията разработва пептид, който инхибира коронавируса от заразяване на човешката клетка и очаква да започне клинични изпитвания във Великобритания това лято.

20-кратният тенис шампион се прочу наскоро след спора си за COVID-19 и битката за виза преди Australian Open, което доведе и до депортирането му. Австралийското правителство отмени визата му за втори път само дни преди да отхвърлят молбата на му за отмяна на решението на министъра на имиграцията Алекс Хоук.

На самолета и в Сърбия! Ноле си събира багажа – депортират го

Той каза, че е анулирал визата на сърбина по съображения от обществен интерес. Според министъра присъствието на 35-годишния спортист може да доведе до „увеличаване на настроенията срещу ваксинацията“.

„Неговото поведение може да насърчи или повлияе на другите да подражават на поведението му и да не спазват мерките за обществено здраве след положителен резултат от теста за ковид, което само по себе си може да доведе до предаване на болестта и сериозен риск за тяхното здраве и други“, твърди Хоук.

Джокович пристигна в Сърбия, посрещнаха го като герой ВИДЕО

Край! Джокович загуби делото, пропуска Аустрелиън Оупън!

Тъй като Джокович пропуска първото голямо първенство за годината, той може да пропусне и второто - Откритото първенство на Франция, поради нов закон за ваксинация в страната.

Вследствие на отношението, което Джокович получи от страна на Австралия, се появи твърдение, че спортистът ще съди правителството. Според световните медии искът за обезщетение на Новак е заведен за 6 милиона долара.

Превод: GlasNews.bg