Реджеп Тайип Ердоган се обяви за победител в президентските избори в Турция и нарече резултатите от тях "празник на демокрацията". Той заяви, че турският народ му е предал отговорността за управлението на страната през следващите пет години. Ердоган направи това изявление на митинг в Истанбул.

„Бих искал да благодаря на всички мои граждани, които дойдоха на изборите и изразиха волята си за бъдещето на себе си и на децата си“, каза Ердоган, цитиран от KP.RU.

Той благодари и на тези, които "побързаха да гласуват в чужбина" и каза още, че ще остане достоен за доверието на своя народ, както е бил 21 години по-рано.

Настоящият президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган спечели втория тур на президентската надпревара, пише Анадолската агенция, позовавайки се на данни от Централната избирателна комисия.

След обработка на 100% от бюлетините той спечели повече гласове на втория тур от съперника си Кемал Кълъчдароглу.

„Дойде време да защитим волята на нашия народ над главите си до последния момент“, написа Ердоган в Telegram преди преброяването на гласовете.

Ердоган спечели с разлика от 4% от гласовете (52,16% срещу 47,84%).

Броят на гласувалите надхвърли 60 милиона. На първия тур Ердоган спечели 49,52% от гласовете, а Кълъчдароглу - 44,88%. В Турция, за да спечелите президентските избори на първия тур, трябва да получите повече от 50% от гласовете.

Ердоган пред Кълъчдароглу! Опозицията отрича

Първи резултати от изборите в Турция: Ердоган води засега