Гръцкият министър на туризма Харис Теохарис изпрати съобщение до глобалната туристическа общност за безопасно отваряне на гръцката туристическа индустрия.

"Ние сме безопасни домакини и се грижим за всеки турист, като член на нашето семейство. Доказахме, че сме безкомпромисни в прилагането на здравните протоколи", отбеляза той в интервю за за Атинската информационна агенция.

След като направи обширна препратка към Цифровия сертификат за ваксинация, който ще има решаващ принос за увеличаване на потока от туристи в страната, Теохарис остави лъч на оптимизъм за пристигането на чуждестранни посетители в Гърция, дори преди 14-ти май.

"Ако всичко върви добре на ковид фронта, Гърция ще може да приема туристи дори по-рано", каза той и добави, че министерството му обсъжда постепенното отпускане на пътуванията от ЕС, САЩ, Обединеното кралство, Израел, Сърбия и Обединените арабски емирства.

Освен това ще бъдат разрешени и круизи, без междинни спирки в пристанищата, така наречените "сини круизи".

По отношение на развитието на туристическата година Теохарис изрази оптимизъм, подчертавайки, че 2021 г. ще бъде по-добра от предходната година и в същото време ще изведе Гърция по пътя за възстановяване в бъдеще.

По отношение на рестартирането на туристическата индустрия, той пояснява, че за да пристигне турист в Гърция е необходимо:

Първо, или да бъде ваксиниран, или да се е възстановил от болестта, или да има отрицателен тест.

Второ, когато пристигне, ще бъде подложен на проба с бързи тестове.

Трето, ще има изолирани хотели за ковид-случаи и тази година ще се прилагат здравните протоколи.

Острови в Гърция - свободни от К-19 зони. Хората са ваксинирани два пъти

Лято, море, Гърция ни зове! По плажовете им – само ваксинирани или с PCR