13 цистерни с амоняк са изведени от мястото на железопътната катастрофа при Пирот, Сърбия. На релсовия път остават още 7 цистерни, 4 от тях са дерайлиралите в неделя, чието обезвреждане ще продължи в събота и следващите дни. Ще трябва да се докарат 5 нови, за да се пренатовари амонякът, посочиха жп специалисти.

Седем от изведените от участъка цистерни с амоняк, които не са засегнати при катастрофата, са преместени на гарата в Пирот, а 6 - на гарата при близкото село Страничине. Екипите са работили през целия ден днес, като са спрели теча на амоняк от една от дерайлиралите 4 цистерни, но от друга от цистерните има още течове. Това каза пред БНР журналистът Ненад Паунович, който през цялото време е в района на катастрофата и откри втория загинал при инцидента в неделя, докато снимал до жп линията катастрофиралата композиция.

Работата на екипите ще продължи и в събота, отбеляза Паунович. Кметът на Пирот Владан Весич обяви, че операцията по обезвреждането и възстановяването на засегнатия от катастрофата участък ще продължи минимум 5 дни. И днешните замервания не показват завишени стойности на амоняк в атмосферния въздух, нито във водите на река Нишава.

Товарен влак дерайлира! Поне 50 натровени и един загинал СНИМКИ