Извънредна ситуация в Сърбия. Товарен влак с амоняк дерайлира. Според информацията има десетки натровени. Съобщава се и за един починал, като все още се изяснява каква е непосредствената причина за смъртта.

Департамента за извънредни ситуации към Министерството на вътрешните работи на Сърбия съобщиха, че общо 51 души са хоспитализирани. От тях двама са в по-тежко състояние.

Според местни медии, поне една от цистерните е паднала в коритото на река Нишава. В град Пирот е обявено извънредно положение, а властите призоваха жителите да не напускат домовете си. В община Бела паланка наредиха на хората да не използват вода от чешмата за пиене и готвене. 

Цистерна от дерайлирария влак е паднала в река, има обгазяване

Според информацията инцидентът е станал до село Станичене. По непотвърдена информация композицията е идвала от България.

"Композицията е била съставена от 21 вагона. Единият от тях е бил празен, а 20 са били пълни с амоняк. От два от вагоните е започнал да изтича амоняк, както във въздуха, така и в река Нишава. Заради химическата реакция между водата и амоняка се е образувал дим. Обявихме извънредно положение в Пирот. Най-важната препоръка е гражданите да не излизат от домовете си", каза кметът на Пирот - Владан Васич.