Правителството на Косово въведе вчера забрана на копаенето на криптовалута в опит да намали потреблението на електричество в момент, когато страната е изправена пред най-тежката енергийна криза от десетилетие заради недостиг на производството.

"Всички правоналагащи органи ще спрат продукцията на тази дейност в сътрудничество с други институции, които ще идентифицират местата, където има производство на криптовалута", заяви в изявление министърът на икономиката и енергетиката Артане Ризваноли.

 Заради ниските цени на електроенергията в Косово през последните години много млади хора в страната се заеха с копаене на криптовалута. Изправени пред недостиг на производството от въглищните електроцентрали, властите бяха принудени миналия месец да въведат режим на тока.

Европейските цени на газа скочиха с над 30 процента вчера, след като ниските доставки от Русия разпалиха отново опасения за енергийна криза с наближаването на по-студено време. През декември Косово обяви извънредно положение за 60 дни, което ще позволи на правителството да отпуска повече пари за внос на енергия, да въведе режим на тока и други по-строги мерки.

Лице, занимаващо се с копаене на криптовалута, заяви , че плаща около 170 евро месечно за електричество, а получава около 2400 евро месечно печалба от копаенето.

Копаенето на криптовалута се разраства в северната част на Косово, населена предимно със сърби, които не признават държавата Косово и отказват да плащат електроенергията, информира "24 часа".

Страната с 1,8 милиона души сега внася над 40 процента от потребяваната енергия на фона на увеличено търсене през зимата, когато хората използват електроенергията основно за отопление.