Войната в Украйна може да приключи преди края на годината.  Руският експерт Валерий Соловей, който е и доктор на историческите науки, каза в интервю за Дмитрий Гордън, журналист и основател на изданието Gordon, скоро е възможен поврат на бойното поле. Според него украинската армия има достатъчно военно-технически потенциал, за да „достигне Москва“, но няма да го направи, съобщава агенция УНiАН. 

„Очаквах, че военната повратна точка ще е през пролетта и не само аз, но сега е ясно, че това се случи през лятото до първите дни на есента... Мисля, че във всеки случай преди края на тази година (възможно е войната да свърши – бел.ред.)“, – такава прогноза даде политическият анализатор.

Русия изправена пред неприятна изненада при изучаването на трофеите на НАТО

На 10 юни президентът Володимир Зеленски потвърди, че Украйна е започнала контранастъпателна операция . Нашите войници в Донецка и Запорожка област вече са освободили седем населени места от руснаците, пише украинската информационна агенция. 

Съветникът на Зеленски Михаил Подоляк пък каза, че украинците добре воюват с Руската федерация. Руснаците ще почувстват цялата болка, която трябва да понесат, добави той.

Дмитрий Медведев: На нас не ни е нужна Украйна в НАТО

Междувременно обаче полският генерал Станислав Козей, цитиран от местния вестник Факт и БЛИЦ, предупреди, че руските войски чакат ударите на ВСУ, за да нанесат своите.

По време на контранастъплението украинските военни не трябва да се включват в големи битки, тъй като това ги заплашва с нежелани последствия и е твърде рисковано, добавя той.

Руската армия отдавна е очаквала настъпателните действия на въоръжените сили на Украйна и се е подготвила добре за тях, обясни ген. Козей.

Според него руското командване в зоната на "спецоперацията" задържа основните си сили, а не ги извежда на предната линия.

Козей предполага, че украинската армия ще атакува едновременно позициите на руските въоръжени сили едновременно в няколко посоки, търсейки слаби места в отбраната.

Той отбелязва, че разрушаването на дигата на Каховската водноелектрическа централа значително е ограничило възможностите за атаки на въоръжените сили на Украйна в южната посока. Полските военни са сигурни, че руснаците са извършили експлозията на обекта, пише Флагман.

Основният театър на военните действия, смята генералът, в близко бъдеще ще бъдат Донбас и Запорожка област.

Цялото внимание ще се насочи към района на Донбас и към Запорожие, казва Козей.

Именно в тези области, смята той, и двете страни в конфликта ще бъдат най-активни. Козей нарича предстоящите военни действия в Донбас „война на унищожение“.

Но в същото време генералът отбелязва, че не трябва да се очакват значителни настъпателни операции на въоръжените сили на Украйна преди края на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе във Вилнюс от 11 до 12 юни.