В Гърция тази сутрин в 7 ч. избирателите започнаха за се отправят към секциите за парламентарните избори – втори в рамките на малко повече от месец.

На предишния вот на 21 май убедително победи дясноцентристката Нова демокрация, която получи почти 41 процента от гласовете, но остана с няколко депутати под мнозинството, което би и позволило да сформира самостоятелно правителство. Затова лидерът ѝ Кириакос Мицотакис върна проучвателния мандат – именно с намерението да предизвика нови избори, на които смята, че ще си осигури значително над абсолютното мнозинство от 151 места в 300-членния парламент. При липсата на реалистични възможни коалиционни схеми сред опозиционните партии, втората и третата сила, лявата СИРИЗА и лявоцентристкият ПАСОК, също не изпълниха проучвателните мандати и избраният през май парламент просъществува едва един ден, преди да бъде разпуснат от президента Катерина Сакеларопулу.

Опашки се образуваха на ГКПП "Маказа". Колко се чака? СНИМКИ

Желанието на Нова демокрация за самостоятелно управление е вероятно да се сбъдне, дори резултатите от вота през май да се повторят, защото днешните избори се провеждат по различна избирателна система. Според нея най-голямата партия автоматично получава 20 допълнителни места в случай, че получи повече от 25 процента от гласовете, както и по още един депутат бонус за всеки половин процентен пункт отгоре, но най-много 50 допълнителни места. 

Според социологическо проучване, проведено от агенция „Алко“ и публикувано от „Вима“, за Нова демокрация имат намерение да гласуват между 39,8 и 43,8 процента от избирателите, за СИРИЗА – от 17,8 до 21,8 процента, а за ПАСОК – от 10,2 до 13,2 процента. Гръцката комунистическа партия (ГКП) ще получи между 6,4 и 8,4 процента от гласовете, националистическото „Гръцко решение“ – между 2,7 и 4,3 процента и лявата евроскептична партия „Плевси елефтериас“ („Курс на свободата“) – между 2,7 и 4,3 процента.

Подобна картина очертава и проучването на „Пулс“, направено за телевизия Скай. Според него Нова демокрация ще вземе 38,5 процента от вота, СИРИЗА – 19 процента, ПАСОК – 11,5 процента и ГКП – 11,5 процента. „Гръцко решение“, консервативната НИКИ и „Плевси елефтериас“ получават според тази анкета около 3,5 процента, т.е. над изборния праг от 3 процента.

Българка загина на път за плаж в Гърция

Дори в случай, че в новия гръцки парламент влязат седем партии, което се смята за най-вероятния сценарий, а не пет, както беше на предишните избори, Нова демокрация ще има абсолютно мнозинство.

Друга промяна в сравнение с изборите на 21 май е, че на днешния вот отпада преференцията, т.е. избирателите могат да избират само между партийните листи, но не могат да променят подреждането в тях.

Право на глас днес имат гръцките граждани, които са навършили или навършват 17-годишна възраст през тази година. Броят на гласоподавателите е малко над 9,8 млн. души, а правото си на глас на миналите избори упражниха около 61 процента от тях. На миналия вот за първи път беше осигурена възможност и за гласуване на гърците, които живеят в чужбина. Онези от тях, които се регистрираха за настоящите избори, вече гласуваха, защото вотът в чужбина се проведе още вчера. Броят на регистрираните в чужбина гръцки гласоподаватели е над 25 хиляди души, за които бяха открити секции в 35 държави.

Важна информация за всички, които ще пътуват в Гърция

Гласуването на днешните избори ще продължи до 19 ч., след което ще бъдат обявени резултатите от екзитпола. Към 20:30 ч. ще започне обявяването на първите междинни резултати от преброяването на гласовете, а към 22 ч. се очаква да станат известни резултатите от 80-90 процента от секциите.