След около 2 часа започва погребението на принц Филип - съпруга на британската кралица Елизабет Втора.

Четирите деца им и внуците принц Уилям, Питър Филипс и принц Хари ще вървят зад ковчега с тленните останки на херцога на Единбург, съобщи Би Би Си.

От Бъкингамския дворец разпространиха с 30-те души, които ще присъстват на службата. Сред тях са трима роднини на принц Филип от Германия.

Принц Чарлз, принц Андрю, принц Едуард и принцеса Ана заедно с принц Уилям, принц Хари - синовете на престолонаследника принц Чарлз, и между тях Питър Филипс, синът на принцеса Ана, ще следват катафалката "Ленд роувър" в процесията до параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор.

На погребението ще присъстват още Камила, херцогинята на Корноул, Катрин, херцогиня на Кембридж, всички останали внуци на херцога и съпрузите им, децата на принцеса Маргарет, покойната сестра на кралицата, Бернхард, принц на Баден, Донатус, принц на Хесе и принц Филип на Хоенлое-Лангенбург.

Принц Чарлз с първи думи след смъртта на баща си Филип

Графиня Маунтбатън на Бирма, най-близката приятелка на принц Филип, също ще е сред опечалените на погребението. Графинята, на 67 години, е съпруга на граф Маунтбатън, внук на граф Луис Маунтбатън - чичо и ментор на принц Филип. Граф Луис Маунтбатън е роден в Уиндзор като принц Луис фон Батенберг, той е племенник на княз Александър Първи Батенберг. През 1979 г. загива при атентат на ИРА.

От Бъкингамския дворец уточниха, че кралица Елизабет Втора е била изправена пред някои "много трудни решения" при подбора на гостите на траурната церемония измежду предварително предвидените 800 души заради ограниченията на пандемията. Кралицата държала всички разклонения на рода на съпруга й да бъдат представени.

Принцовете Уилям и Хари, които са в изострени отношения след преместването на семейството на принц Хари в САЩ и интервюто, което той и съпругата му дадоха за Опра Уинфри, няма да са един до друг в параклиса и ще бъдат разделени от братовчед си Питър Филипс, син на принцеса Ан, съобщи електронното издание на "Гардиън".

Кралица Елизабет Втора ще пътува с придворна дама в автомобил в края на процесията и ще седи отделно и на църковната служба.

Херцогинята на Йорк Сара не е поканена на погребението. Принц Филип прекрати отношенията си с нея и отказваше да й говори, след като тя се раздели със сина му принц Андрю.

Съпругата на принц Хари, херцогинята на Съсекс Меган също няма да присъства на погребението. Поради бременността си тя бе посъветвана от лекаря си да не пътува от САЩ до Великобритания.

В параклиса хор от четирима души ще изпълни произведения, подбрани предварително от принц Филип, а при спускането на ковчега хорът ще изпее националния химн.

След смъртта на принц Филип: Единбургски херцог става принц Чарлз

Две крачки зад нея, той вярно следваше кралица Елизабет Втора повече от 73 години. Далеч от мисълта да скромничи, принц Филип, починал на 9 април малко преди стотния си рожден ден, остана бодър и пъргав независимо от бремето на протокола и факта, че бе жертвал кариерата си, припомня Франс прес.

Единбургският херцог, голямата любов на суверенната владетелка, кротко предаде Богу дух в Уиндзорския замък едва няколко седмици след едномесечен престой в лондонска болница поради инфекция и датиращ отпреди сърдечен проблем.

"Моята първа, втора и последна задача е никога да не изоставям кралицата", обясни той на частния си секретар веднага след своето бракосъчетание през 1947 г.

Преданост, високо ценена от Елизабет Втора, която публично призна, че е бил нейна "сила" и "опора".

При все това принц Филип дълго време се оплиташе в префинените мрежи на британската кралска фамилия заради авторитарния си характер, а и заради съмнителни шеги, дори расистки залитания, отбелязва АФП.

Принц Филип танцувал с българска преводачка след тайна среща с Тодор Живков

Роден на остров Корфу на 10 юни 1921 г. като принц на Гърция и Дания, Филип учи в Шотландия, а от 1939 г. е курсант в Кралския военноморски колеж в Дартмут, Южна Англия. Тогава - 18-годишен, среща за пръв път 13-годишната принцеса Елизабет.

По време на Втората световна война служи в кралските военноморски сили, бързо се издига в кариерата и пред него се отварят блестящи перспективи.

След войната двамата с Елизабет се сгодяват. Първоначално кралското семейство го гледа с лошо око. "Смятаха го за груб, невъзпитан и очакваха от него изневери", разкрива впоследствие Алън Ласел, частният секретар на крал Джордж Шести.

Двойката сключва брак на 10 ноември 1947 г. Раждат им се четири деца - Чарлз, Ана, Андрю и Едуард. Филип е принуден да се откаже от титлите си по рождение, но става херцог на Единбург. Става британски поданик и приема в англицизиран вид фамилното име на майка си - Маунтбатън.

След коронацията на Елизабет, наследила трона през 1952 г., той става принц-консорт и заема завинаги второто място след съпругата си. Принуден е да се откаже от военната си кариера и по-късно признава, че му е било тежко да приеме това.

Хари и Меган почетоха паметта на принц Филип

Воден от силно чувство за дълг, принц Филип усърдно се вживява в новата си роля - стига дотам, че покровителства над 780 организации, а в течение на 15 години оглавява Световния фонд за природата.
Единбургският херцог се оттегля от задълженията си през август 2017 г., след като е участвал в над 22 000 официални публични прояви, откакто съпругата му се възкачва на престола през 1952 г.

През ноември 2017 г. принц Филип и Елизабет Втора празнуват в Уиндзорския замък платинената си сватба. Камбаните на Уестминстърското абатство, където навремето са венчани, бият в продължение на повече от три часа в чест на височайшата двойка.

Елизабет II обявява осемдневен траур след смъртта на съпруга си Филип НА ЖИВО