Турският орган за управление на бедствия (AFAD) предупреди жителите на страната да не се доближават до бреговата линия поради риска от покачване на морското равнище след новите земетресения в провинция Хатай.

„С оглед на риска от покачване на морското равнище с до 50 сантиметра след земетресенията, за нашите граждани е важно да стоят далеч от бреговата линия“, написаха от AFAD в Twitter.

Вследствие на природно бедствие са нанесени щети на жилищни сгради. Според кмета на Хатай след новите трусове под развалините има хора. Спешна помощ им се притекла на помощ. Екипите на AFAD са в режим на готовност и отговарят на всички насочени съобщения.

Както беше уточнено, трусовете са били плитки, което означава, че представляват особена опасност за населените места в този район.

Агенция Ройтерс уточнява, че в резултат на земетресението отново са пострадали жилищни сгради в центъра на Антакия. Местните власти молят хората да стоят далеч от повредените сгради, съобщава още Anadolu.  Къщите се разпадат като кашони, хората отново стенат под развалините.

По-късно кметът на Хатай Лутфу Саваш каза в ефира на канала NTV, че има хора под развалините след нови сътресения. 

Според AFAD две земетресения с магнитуд 6,4 и 5,8 са станали в провинция Хатай с интервал от три минути.

Земетресение 6,4 по Рихтер удари Турция и Сирия!

Снимка: REUTERS

Сирийската агенция SANA също потвърди информацията за инцидента. Според съобщения в медиите трусовете са усетени от жители на няколко региона на страната. Катарският телевизионен канал Ал Джазира съобщи, че земетресението е довело до срутването на няколко сгради в градовете Джиндирес и Азаз в северозападна Сирия, има жертви.

Припомняме, по време на разрушителните земетресения в Турция, започнали на 6 февруари 2023 г., загинаха 41 156 души. През последните 12 дни в страната са станали повече от шест хиляди труса, като последици от първото земетресение.