Украйна подготвя контраофанзива, която трябва да започне през пролетта. Това съобщи американският министър на отбраната Лойд Остин.

Той призова съюзниците да помогнат с оръжие на Киев за контранастъплението. За укрепване на украинските позиции край руската граница съобщават и чужди журналисти, посетили района.

Украйна задържа руски агенти край Днепър

В Козача Лопан вече не помнят какво е живот без война. Намира се на север от Харков, на 5 километра от руската граница.

Градът бил от първите, превзети от руснаците. В продължение на 6 месеца в Козача Лопан се намирал щаб на руската групировка Вагнер. На 11 септември Украйна си върнала града.

Путин никога няма да използва ядрени оръжия, дайте на Украйна танкове!

Руснаците напуснали Козача Лопан, оставяйки след себе си руини и много свидетелства за зверства, които сега се разследват като военни престъпления.

Преди година всеки ден пътували влакове от Русия до Козача Лопан. Руснаците идвали в града на пазар. Но отдавна това е в историята.

САЩ са готови да помогнат на Украйна да нанесе удар в окупирания Крим

За напълно отминалото време напомня и жп гарата. Почти разрушена е. В продължение на половин година от нея Вагнер ръководели операциите си. Там били и стаите за мъчения.

САЩ признаха руската организация "Вагнер" за престъпна

Спокойствие в Козача Лопан едва ли скоро ще настъпи. Заради близостта на града с Русия сега там се страхуват от нова руска атака. Предотвратят всякакви намерения на Москва за ново нахлуване в града, украинските части започнаха да укрепват позициите си около Козача Лопан.