Ново земетресение стана в югоизточната част на Турция. Това съобщи AllQuakes Earthquake Monitor. Отбелязва се, че земетресение с магнитуд 5,3 бала е станало в град Кахраманмараш.

В резултат на предишното силно земетресение в Турция броят на потвърдените смъртни случаи нарасна до 2379 души, а в Сирия - до 1293. Така жертвите общо стават почти 3700 души.

Ръководителят на отдела за земетресения и намаляване на риска на AFAD Орхан Татар каза, че досега броят на загиналите е 2316 души, броят на ранените е 13 293. Броят на срутените сгради е 6216.

В същото време 7840 души са били спасени от развалините.

Актуализирано: По-късно турският вицепрезидент Фуат Октай каза, че 2379 души са загинали и 14 483 са били ранени по време на земетресенията.

Октай каза, че 338 000 жертви на земетресението са били настанени в хостели, университети и центрове за подслон на Министерството на националното образование.

Според Al Jazeera в резултат на земетресението в Сирия броят на загиналите е нараснал до 1293 души, а също така се знае за 3411 ранени.

Броят на жертвите от мощно земетресение в Югоизточна Турция може да се увеличи осем пъти, каза старши служител по спешни случаи на СЗО за Европа Катрин Смолууд, съобщава UNN с позоваване на BBC.

„За съжаление винаги виждаме едно и също нещо със земетресенията, което е, че първоначалните съобщения за броя на загиналите или ранените се увеличават значително през следващите дни през седмицата“, каза Смолууд.

Тя добави, че съдейки по динамиката на идентифициране на жертвите и мащаба на разрушенията, броят на жертвите на инцидента през следващите дни може да се увеличи осем пъти.