Дългото чакане на границата с България заради лабораторните изследвания на продукцията пречи на износа на Турция на плодове и зеленчуци към европейските държави.

"Проблеми има от април, но през последните 10 дни те се задълбочиха, като камионите трябва да чакат поне три-четири дни на граничния пункт Капъкуле/Капитан Андреево. Заради забавянето се налага турските износители да плащат обезщетения на своите клиенти в Европа", пише още изданието в югоизточната ни съседка.

"Проблемите в лабораторията в България се появиха за първи път през април, но тогава бяха разрешени. Те обаче възникнаха отново през август и оттогава продължават и се изостриха", споделя Юмит Ръза Чавушоглу, ръководител на Асоциацията на износителите от Западното Средиземноморие (АИЗС).

Закъсали камиони блокираха движението по пътя Асеновград - Смолян СНИМКИ

Паркингите за камиони както от българска, така и от турска страна вече са пълни поради дългото чакане, добавя той. Според Чавушоглу основната причина за проблема е политическата ситуация в България, предаде БНР.

"През последните 20 месеца бяха проведени пет пъти избори, но не беше формирано правителство. През март може да има още едно гласуване и ако от тези избори произлезе правителство, проблемите (на границата) може да бъдат решени", казва още той.

Той напомня, че докато преди анализът на продуктите се е извършвал на границата, след това пробите са започнали да се изпращат за проверка в София.

Камион и кола се сблъскаха, загина млад мъж СНИМКА

Производителите от южния окръг Анталия са успели да увеличат износа с 10 процента, но сега проблемите на границата пречат на осъществяването на експорта, допълва Али Бахар, ръководител на Търговско-промишлената палата на Анталия.

"Такива проблеми на границата възникваха понякога през последните години, но се разрешаваха след намесата на правителствата, макар после да започват отново. Нуждаем се от трайно решение. На ден се инспектират продуктите на едва 15-20 камиона. Тази седмица ще информираме съответните министерства за проблемите, с които се сблъскваме", заявява още Бахар.

Снимката е илюстративна