В Германия 12-годишно дете почина след ваксинация срещу коронавирус. Починалото момче от района на Куксхафен е имало няколко предишни заболявания. Тялото вече е откарано за изследване в Института по съдебна медицина към Университетския медицински център Хамбург-Епендорф.

Предварителен доклад от аутопсията казва, че смъртта вероятно е причинена от ваксинацията. Но има и възможност причината за смъртта да е едно от предишните заболявания.

Говорител на института Пол Ерлих (Федерален институт за ваксини и биомедицински лекарства): „Причината за смъртта все още не е напълно ясна. Например, все още няма допълнителни тънки тъканни (хистопатологични) изследвания, които биха могли да предоставят ценна информация.

Много родители сега се чудят дали ваксинацията е безопасна за детето им или може да причини опасни странични ефекти?

Според специалистите ваксинацията е безопасна. Проучване Фаза III от BioNTech / Pfizer показа, че сериозните странични ефекти са изключително редки. Най-честата сериозна нежелана реакция е възпаление на сърдечния мускул или перикардит. Институтът Paul Ehrlich установи, че се среща по-често при момчета през първите няколко дни след втората ваксинация.

Случаят в Куксхафен е необичаен. На въпрос на BILD институтът Пол Ерлих обяви, че детето е имало "сериозно сърдечно-съдово заболяване".

Както съобщава BILD, докладваните смъртни случаи на деца и юноши, свързани с имунизация срещу COVID-19, са изключително редки. Досега Институтът Пол Ерлих (PEI) е регистрирал само пет смъртни случая в рамките на 2-24 дни след ваксинацията с Biontech / Pfizer. Според PEI най-малко трима от младите хора са имали сериозни хронични заболявания.

Кай Дене, ръководител на здравния отдел на Куксхафен: „Изправени сме пред особено трагичен случай. От чисто статистическа гледна точка сериозните, фатални странични ефекти от ваксината са изключително редки. Но този удар е нанесен на пострадалото семейство с цялата жестокост. Моите най-дълбоки съболезнования на близките му."

Симптоми след ваксинация, заради които трябва спешно да посетите лекар.

·         Болка в гърдите.

·         Недостиг на въздух.

·         Болка в корема.

·         Подуване на ръцете или краката.

·         Кардиопалмус.

·         Силно или постоянно главоболие.

·         Точково кървене на кожата.

Превод: GlasNews.bg