Министерството на здравеопазването на Испания разследва смъртта на 30-годишен учител от Толедо, издъхнал в понеделник след сериозна тромбоемболична реакция след ваксинация с препарата на "АстраЗенека".

Младият мъж е бил хоспитализиран в петък с много тежки тромби, за които се смята, че са свързани с ваксината на "АстраЗенека". Въпреки усилията на лекарите да го спасят, той е издъхнал в понеделник, съобщиха от администрацията на Кастийя-Ла Манча, цитирани от Junta de Castilla - La Mancha.

Университетският болничен комплекс в Толедо информира вчера Испанската агенция за лекарства и здравни продукти към Министерството на здравеопазването, за предполагаема нежелана реакция, регистрирана при пациент, приет в интензивното отделение на болница „Virgen de la Salud“ на столицата Толедо.

Припомняме, че през изминалата седмица от Европейската агенция по лекарствата признаха, че препаратът на "АстраЗенека" може да образува тромбози при част от пациентите, но подчертаха, че това се случва в "извънредно редки случаи".

"Астра Зенека" с изявление за безопасността на ваксината

Още случаи с тромби у ваксинирани с АстраЗенека - има и починали