В Полша украинското консулство спря предоставянето на услуги за мъже във военна възраст. Във Варшава около 300 украинци се опитаха безуспешно да вземат паспортите си. 

Отбелязва се, че въпреки изпратената по-рано информация за готовността на документите, служителите на консулството не са ги издали, обяснявайки това с решение на централните власти на Украйна и срив в системата. От гишето можете да вземете само удостоверение за право на преминаване на границата, пише полското издание Rzeczpospolita.

Поради това украинските мъже и жени, които дойдоха да получат документи, започнаха да се карат с работниците от паспортната служба. Някои викаха, че Украйна нищо не им е дала.

„Чакаме тук, докато решат на кого да служим и на кого да не служим. Защо моят мъж трябва да служи за такъв за*ник като теб, дай ми документите и върви по дяволите в Украйна“, извика една от жените.

Както пише изданието, позовавайки се на експерти по пазара на труда, ако украинските закони останат в сила, те могат да ударят полската икономика. Това се дължи на факта, че има много мъже, които не могат да получат паспорт и престоят им в Полша де факто става нелегален.

На свой ред в мрежата започнаха да се разпространяват призиви на украинци да организират нещо като Майдан близо до паспортната служба. Отбелязва се, че украинските мъже ще стоят „докрай“.

Цял екран

Украинците в Украйна вече отговориха на съпротивата на украинците в чужбина. Съветникът на кмета на Мариупол Пьотр Андрюшченко нарече събитията в паспортната служба в Полша „Варшавския котел“.

„Жалко е къде бяха тези 300 смелчаци, когато полските левичари блокираха нашето зърно", пише Андрющенко.

Заместник-командирът на 3-та десантно-щурмова бригада Максим Жорин смята, че такова единство на украинците е било необходимо и навремето по време на блокадата на украинската граница от полските фермери.

Цял екран

„Сериозно, хората, които са решили да забравят за задълженията си в държавата, не могат да изискват спазването на правата им. Много е удобно да се прецакате в най-трудния момент за Украйна и след това да хленчите как Украйна не предоставя някои услуги. „Няма нужда да изисквате „справедливост“, ако вие самите не се придържате към това правило, когато една категория украинци две години се бори за бъдещето на абсолютно всички, а другата „живее собствения си живот“, отбеляза той.