Около 50 000 души се събраха на протест в Брюксел срещу Ковид ограниченията. Сред тях имаше и много чужденци, като се стигна до напрежение с полицията. По данни на силите на реда са задържани 70 човека. Трима полицаи и 12 демонстранти са се нуждаели от медицинска помощ.

Протестиращите искат да се проведе истински обществен дебат за мерките и призоваха всички да се включат в демонстрациите. Недоволните носеха плакати срещу белгийския премиер и Ковид паспорта, който се изисква за достъп до редица обществени обекти. 

Днешното шествие в Брюксел е продължение на демонстрации в десетки европейски градове снощи, в които също се включиха хиляди хора, недоволни от ваксинационните паспорти и други изисквания, наложени от правителствата.

Протестиращите държаха и плакати, с които показваха несъгласието си с ваксините срещу COVID-19 и призоваваха да се "защитят" децата.

"Аз лично се ваксинирах, но се ядосвам, че децата ми също трябва да се ваксинират, а те го правят заради свободата си. Искат да пътуват, да участват в спортни състезания, а не могат без да са ваксинирани", заяви Каролин ван Ландит.

Преди началото на митинга, полицията арестува шестима души за притежание на опасни или забранени предмети.

Органите на реда в Брюксел използваха водни оръдия и сълзотворен газ, за да разгонят многохилядна демонстрация срещу ковид мерките и ограниченията заради вариант "Омикрон".

По данни на полицията участниците са били около 50 хиляди, някои от които пристигнали от Германия, Франция и други страни. Множеството скандираше "Свобода!", докато маршируваше, а някои от участниците влизаха в сблъсъци с полицаи. На видеокадри се виждаха облечени в черно демонстранти, които хвърлят бомбички към сграда на дипломатическата служба на ЕС и трошат прозорци.

 Полицаите в бели шлемове многократно приканваха тълпата да се разпръсне. Един от лидери призоваваше: "Хайде народе! Да не ги оставяме да ни отнемат правата!". Силите на реда прибягнаха до водни оръдия и големи количества сълзотворен газ.