Зъбните протези на легендарния бивш министър-председател на Великобритания Уинстън Чърчил бяха продадени за 18 хиляди лири стерлинги, което беше повече от два пъти над началната цена на лота. Те са закупени от 75-годишния британски милионер Джеф Томпсън.

Човекът, който ръководи W&S Recycling в Пул, Дорсет, победи чуждестранните участници в търга на The Cotswold Auction Company, за да вземе у дома протезата. След като премията на купувача и ДДС се добавят към цената на партидата, крайната сметка ще бъде около £22 000.

Чърчил имал проблеми със зъбите си през целия си живот и на 20-годишна възраст загубил няколко от тях, съобщава Daily Mail. Протезите са специално направени за британския лидер от Втората световна война и са му помогнали да изнася речи, включително такива безсмъртни думи като „Ще се бием с тях по плажовете“, докато сплотява страната срещу нацистите.

Зъбната протеза със златна рамка с шест зъба е проектирана от зъболекаря сър Уилфред Фиш и е произведена от техника Дерек Къдлип. Чърчил винаги носел два чифта протези със себе си.

„Зъбите на Чърчил трябва да са сред най-необичайните предмети, които някога сме продавали. Този комплект протези е направен около началото на Втората световна война, когато той е бил на 65 години. Смята се, че са направени три или четири еднакви комплекта и един от тях беше погребан с него“, каза директорът на търга Елизабет Пул.

„Купувал съм много от нещата му през годините, включително последната кола, която купи през 1964 г., Hillman Husky. Предпочитам личните му неща. Имам бутилката, от която той пиеше уиски. Имам около 30 от личните му неща като цяло, включително подаръци, които е получил от известни хора", похвали се мъжът.

Той смята да предаде всички предмети от колекцията си като наследство на внуците си.

Преди няколко години Джеф купи кон, защото се казваше Уинстън Чърчил, и той спечели състезание на 30 ноември, рождения ден на бившия премиер.

Уинстън ЧърчилЦял екран
Уинстън Чърчил Снимка: The Telegraph

Томпсън признава, че искрено се възхищава на политическия гений на Чърчил и се чуди как е успял да постигне толкова много през живота си:

"Нуждаем се от Чърчил днес. Той не направи всичко както трябва. Никой не е перфектен, но тази страна определено има нужда от някой като него, който да ни измъкне от кашата, в която се намираме."

Превод: GlasNews