Вълк, за който се смяташе, че е мигрирал на най-далечното разстояние записано някога, е бил застрелян от 9-годишно дете през април, съобщи ДПА, позовавайки се на държавния унгарски телевизионен канал.

В сряда полицията арестува бащата на момчето, който е ловец. Той е заподозрян като отговорен за стрелбата, заедно с още един мъж, който е придружавал детето в деня на стрелбата.


Уебсайтът на в. „Блик“ цитира представител на Главната прокуратура, който потвърди, че бащата, който е имал валидно разрешително, е дал на 9-годишното си дете ловното си оръжие, с което то е застреляло вълка преди четири месеца.

Стрелбата предизвика сериозно възмущение сред международните активисти за правата на животните през април, тъй като 2-годишният мъжки вълк от швейцарския кантон Граубюнден, известен като „M237“, е изминал разстояние от 1900 километра, преди да мигрира към Унгария през Южен Тирол и Австрия.

Замърсяване уби част от рибата в реката на родопски град СНИМКИ

Рейнджъри в Граубюнден са оборудвали животното с GPS предавател. Сигналът му внезапно е изчезнал, когато младият вълк е достигнал унгарско село близо до словашката граница.


Според група за защита на животните, M237 е изминал най-голямото разстояние, регистрирано някога за вълк в Европа.

Скорошният арест на бащата и ловния му другар, на когото той е поверил сина си, се основава на доказателства, за които прокуратурата не предостави повече подробности.

Радостна вест за момчето, издирвано във Варна

Според телевизионния репортаж на унгарската телевизия властите обвиняват двамата мъже в престъпления срещу опазването на природата и излагане на непълнолетно лице на опасност. Възможно е бащата да бъде осъден. За подобно деяние той рискува 12 години затвор. Според унгарското законодателство 9-годишното дете не носи наказателна отговорност, предаде БТА.

Властите откриха изхвърления предавател в река, близо до североизточното село Хидаснемети.

Вълците са защитен вид в Унгария.