Повече от 90 души са загинали в района Арвайлер в западната част на Германия в резултат на последствията от опустошителни наводнения, 618 са ранени. Това сочат данните от полицейски доклад от Кобленц.

"В резултат на бедствието в района Арвайлер към момента са загинали над 90 души. Има опасения, че те са повече ", казаха служителите на реда. "Освен това полицейското управление има информация за 618 пострадали", се казва в изявлението. Възможно е и този брой също да се увеличи.

Жертвите на водния ад в Европа са поне 120. Над 1300 души са изчезнали

Проливните дъждове, започнали в понеделник в западната и югозападната част на Германия, доведоха до силни наводнения. Притоците на Рейн - Ар и Мозел, както и малките реки - Зауер, Прюм, Нимс, Кил, Ерфт, излязоха от коритата си, припомня "Труд". Повече от 100 души са загинали само в Германия, над 20 души в Белгия и още хиляди са в неизвестност заради прекъснатите телефонни и мобилни комуникации.

В Белгия и в Нидерландия бяха издадени заповеди за евакуацията на хиляди хора от най-застрашените райони, а сред засегнатите има и българи. Трите държава получават и помощ от други страни от Европейския съюз. Ситуацията продължава да е драматична. В Нидерландия евакуираха 18-хиляден град. Същото е положението и в Източна Белгия и в провинциите Северен Рейн, Вестфалия в Германия.

Близо 15 000 спасители помагат в операциите.