В Единбург група активисти влязоха в официалната резиденция на британските монарси в Шотландия Холирудхаус. Те седнаха на кралската маса и започнаха да ядат храна от пластмасови съдове и да пият чай от бутилки, които бяха донесли със себе си. Протестиращите настояват за по-ниски цени на детските храни. Хората донесоха транспаранти с различни лозунги, сред които и надпис „Народът е по-силен от господаря“. Според групата активистите остават на място, а крилото на двореца е временно затворено за обществеността.

Протестиращите призовават супермаркетите да намалят цените на бебешките храни до цените от март 2021 г. и призовават шотландското правителство да финансира изцяло и да създаде обществен хранителен център за всяко 500 семейство в Шотландия. 

Джоузефин О'Конър, 22-годишна студентка от Глазгоу, която се присъедини към протеста, каза: "Предприемам действия, защото съм толкова притеснена за бъдещето. "Тъй като животът продължава да се влошава, става все по-ясно, че тези, които са на власт, не се появяват да помогнат. Печалбата отново е поставена преди хората. Тя е в нашите ръце... трябва да заемем позиция, защото това е нашето бъдеще."

Единбург, протест, ХолирудхаусЦял екран
Снимка: twitter.com/Thisis_Rigged

Жасмин Робъртсън, 19-годишна студентка и фермер от Хайлендс, също участва в протеста, съобщава Express.

„Нашата хранителна система е това, което ни обединява, но тя стана толкова крехка в ръцете на печелившите корпорации. Време е да направим място на масата за хората и да инвестираме в общности, в справедлива хранителна система, която изключва отделните хора да получават свръхпечалби“, каза Жасмин.

Протестиращите искат правителството да обърне внимание и да финансира по-добре социалната инфраструктура, която помага на хората да получат приличен достъп до храна.

Крал Чарлз и кралица Камила в момента са в Сандрингам, където монархът се възстановява от лечение на рак.

Превод: GlasNews