Ситуацията в Мариупол става критична с всеки изминал час.  "Няма интерент в Малитопол, трудни са и телефонните връзки. Кметът на града е бил отвлечен, защото не бе съгласен с руснаците. Те смятат да проведат реферундум, който според жителите ще бъде фалшив", това каза председателят на местно българско дружество Арина Митева.

Тя заяви, че много хора са напуснали Малитопол с началото на военните деййствия, но сега руснаците са направили пропускателни пунктове и никой не може да излезе от града.

"Много са притеснени хората от присъствието на чеченски войници, както и от възможността да избухне АЕЦ, която е в близост, както и от спиране на тока", долави тя в ефира на NOVA NEWS.

Най-много жителите се страхуват от неизвестността. "Откраднаха ни живота, откраднаха ни надеждата и имаме само ненавист, а виждаме, че и руските войници са млади момчета и те са уплашени", сподели Арина Митева.

Зеленски разкри броя на загиналите украински войници, осъди отвличането на кмета на Мелитопол

"Нямаме мечти, не знаем какво ще стане утре. Голяма надежда имаме в украинската войска", каза още тя.

"Страшното е, че и децата свикнаха със звука на взривовете и стрелбите", смята Митева.

"Никой никога не ни е забранявал да учим български, да развиваме дейност, свързана с българските ни корени. Имахме свобода, сега няма нищо", заключи тя.

Жителят на Херсон Александр Севастян заяви, че в Южна Украйна украинците посрещат руските войници със скандирания да си вървят вкъщи. Няма паника сред населението на на Украйна, но притеснения има. Хората с българско самосъзнание в Николаев и селата наоколо също се притесняват заради военните действия.

Руските военни части край Киев са се раздвижили, обкръжени са четири града

Хората в Одеса се притесняват, че ако падне Николаев те ще бъдат следващи.

Има опашки по бензиностанциите за горива, за хранителни продукти. Не се препоръчва да се пие вода от водопреносната мрежа, а ако това става, да се преварява. Потокът от бежанци на границата между Украйна и Полша не спира, идват влакове, които извозват всички желаещи да преминат границата.