При руски удар по железопътна гара, пълна с бягащи цивилни в южния украински град Херсон, е загинал най-малко един човек, а други четирима са ранени, съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна.

"Херсон вечерта. Около 140 цивилни граждани чакат на гарата влак за евакуация. Това е моментът, в който врагът започва масирана бомбардировка на града", заяви Игор Клименко в публикация в Telegram.

По думите му един полицай е загинал, а двама цивилни и двама полицаи са ранени от шрапнели.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че "редица цивилни са били на мястото", когато е нанесен ударът, и добави, че там веднага са пристигнали спасителни служби.

Украйна унищожи руски кораб в Черно море

Украинската железопътна компания "Укрзализниця" съобщи в Telegram, че един влак и гарата са пострадали, но "ситуацията е под контрол и железницата е готова да продължи да функционира".

Град Херсон е окупиран от руски войски малко след като Москва нахлува в Украйна в края на февруари 2022 г.

Под натиска на украинските войски руските сили в крайна сметка се изтеглят от другата страна на река Днепър, която минава покрай града, пише БГНЕС.

Оттогава градът е подложен на редовни руски бомбардировки. По-рано на 26 декември началникът на военната администрация на Херсон Роман Мрочко заяви, че през последните 24 часа градът е бил подложен на продължителни масирани руски удари, при които са ранени четирима души, включително един много тежко.