Северноатлантическият алианс се готви да проведе най-големите си военни учения в Полша от края на Студената война. Маневрите "Дракон 24" ще започнат на 25 февруари - втората годишнина от атаката на Русия срещу Украйна - и ще приключат на 14 март. 

Според информация от командването на полската армия сценарият на учението предполага военен отговор на нападение от изток срещу Полша, съобщи на 21 ноември полската агенция Rzeczpospolita. Подготовката за провеждане на "Дракон-24" на полигони в районите на Дравско, Нова Демба, Бемово Писке, както и извън военни зони, вече е в разгара си.

В ученията ще участват 15 хиляди полски войници и няколко хиляди военнослужещи от съюзническите страни. Общо са около 20 хиляди от девет страни, включително американци, британци, французи, германци, испанци и турци.

Те включват батальон от 3-та пехотна дивизия на САЩ, разположен в Полша. От полска страна основните сили ще бъдат изпратени от сухопътни сили: по-специално 11-та любуска бронирана кавалерия и 16-та померанска механизирана дивизия.

Въоръжените сили ще разполагат с 3500 единици техника, включително около 100 верижни машини. В маневрите ще участват по-специално танкове Abrams и K2, пускови установки Chunmoo и HIMARS, самоходни артилерийски системи Krab и K9. Освен полски танкове в ученията ще участват американски, испански и френски танкове.

Освен това в маневрите ще участват военнослужещи от специалните сили, териториалната отбрана, военновъздушните сили и военноморските сили. Не е изключено за участие в ученията да бъдат повикани и резервисти.

"В първия етап на Dragon-24 войниците ще действат в реалността на кризисна ситуация, а във втория етап - по време на отбранителна операция. Сценарият предполага, че страната ни е била нападната от изток. Предисторията, която взехме за това учението е вдъхновено от събитията в Украйна“, подчертаха полските военни.