Министрите на отбраната на Австрия и Унгария Клауди Танер и Крищоф Салай-Бобровницки заявиха, че не възнамеряват да снабдяват Украйна с оръжия и да позволят ескалация на конфликта с Русия. Това съобщиха ръководителите на военните ведомства след преговори на 30 януари 2023 г.

Според унгарския министър Салай-Бобровницки той е обсъдил с австрийския си колега конфликта в Украйна.

"Позицията на Унгария е ясна: ние не доставяме оръжие в зоната на конфликта, защото искаме да избегнем неговата ескалация и в това отношение нашата позиция съвпада с позицията на Австрия. Неутрална Австрия също не изпраща оръжия там, където се водят военни действия", цитира агенция MTI ръководителя на ведомството. 

Танер подчерта, че смята за най-голямата опасност близостта на руско-украинския конфликт до европейската територия. Според него опасността е не само мащабна ескалация, но и "нетрадиционни заплахи", като притока на мигранти.

Припомняме, че унгарският премиер Виктор Орбан осъди решението на Германия да прехвърли на Украйна танкове Leopard 2. Според него доставката доближава Германия до пряко участие в конфликта с Русия.

На свой ред бившият вицеканцлер на Австрия и бивш лидер на дясната Австрийска партия на свободата (FPO) Хайнц-Кристиан Щрахе изрази мнение, че САЩ и европейските страни нямат мирни инициативи за Украйна.

Превод: GlasNews