Президентът на САЩ Джоузеф Байдън се срещна с крал Чарлз III от Великобритания в замъка Уиндзор днес. Тази среща беше първата за ръководителя на Белия дом с монарха след коронацията и не мина без неудобство от страна на американския лидер.

Британският таблоид Daily Mail разглоби видео клипове от 42-минутната среща на Байдън с Чарлз III, като видя в тях груби нарушения на кралския протокол от страна на американския президент.

Така по време на разходка до замъка Уиндзор покрай лейбгвардията Байдън вървеше на две крачки пред британския монарх, което е забранено според протокола.

Освен това Байдън потупа Чарлз III два пъти по гърба в знак на поздрав, но докосването на кралските особи по този начин е строго забранено.

Британският експерт по етикет Уилям Хенсън предположи, че Байдън е пропуснал брифинга за поведението в кралския дворец, затова се е държал изключително отпуснато и е допускал грешки. Кралският протокол предполага поканените лидери на страните да бъдат до монарха, но в никакъв случай да не вървят пред него.