Крал Чарлз III е бил диагностициран с рак и днес е започнал лечение, съобщиха от Бъкингамския дворец. Диагнозата идва след лечение на увеличена простата. Дворецът не е потвърдил какъв вид рак има 75-годишният монарх.

Говорител на двореца казва: „Негово Величество е бил лекуван от доброкачествено уголемяване на простатата.

„Точно по време на тази интервенция беше отбелязано отделно образувание, което предизвиква безпокойство и впоследствие диагностицирано като форма на рак.

„Това второ състояние вече ще получи подходящо лечение.“

Монархът е посъветван от лекари да спре на пауза всякакви публични задължения.

В изявление на Бъкингамския дворец се казва: „Кралят е благодарен на своя медицински екип за бързата им намеса, която стана възможна благодарение на скорошната му болнична процедура.

„Той остава напълно положителен за лечението си и очаква с нетърпение да се завърне към пълния си обществен дълг възможно най-скоро.

„Негово Величество избра да сподели диагнозата си, за да предотврати спекулации и с надеждата, че може да помогне на общественото разбиране за всички онези по света, които са засегнати от рак“.

Кралят пътува от Сандрингам за Лондон тази сутрин, за да започне лечение амбулаторно. Тази вечер той си е у дома в Лондон.

Премиерът на Великобритания току-що излезе с изявление след новината, че кралят се лекува от „форма на рак“. Риши Сунак каза: „Пожелавам на Негово Величество пълно и бързо възстановяване.

„Не се съмнявам, че той ще се върне към пълната си сила за нула време и знам, че цялата страна ще му пожелае успехи."

На този етап не е известно кой орган е засегнат. Известно е, че ракът не е свързан с простатата и не е свързан със скорошната операция на кралската особа.

Диагнозата на краля ще повдигне сериозни въпроси за функционирането на монархията, тъй като сега въпросът за прехвърлянето на трона на принц Уилям може да стане много належащ.

Новината шокира британците, които все още не са се съвзели от информацията за сериозната коремна операция, която наскоро претърпя Кейт Мидълтън. И въпреки че онколозите казват, че принцесата на Уелс няма рак, процесът на нейното възстановяване ще отнеме време.

Принц Хари лети спешно, прибира се вкъщи

След Кейт и крал Чарлз III е изписан от болницата

Кралица Камила посети крал Чарлз III в болницата ВИДЕО+СНИМКА

Чарлз Трети е приет в болница