Активисти в Каталуния празнуват, след като правителството на испанската област информира кметствата, че трябва да разрешат на жените да се къпят топлес в обществените плувни басейни.

Къпането без горнище е предвидено в каталунския закон за равенство от 2020 г. Въпреки това някои общински плувни басейни не допускат тази практика от въвеждането на закона, което води до десетки оплаквания всяко лято.

Сега на местните власти е наредено да забранят всякаква форма на дискриминация. Възпрепятстването на жените да ходят топлес „дискриминира част от населението и нарушава свободния избор на всеки човек по отношение на тялото му“, информира властите в писмо отдел „Равенство и феминизъм“ на каталунското правителство. В документа се посочва, че местните власти трябва „да защитават от дискриминация по какъвто и да е мотив, включително пол или полова принадлежност, религиозни убеждения или облекло“. В него също така се посочва, че кърменето също трябва да бъде разрешено, както и използването на бански костюми за цялото тяло, което включва и мюсюлманските „буркини“.

Говорител на каталунския департамент по въпросите на равенството заяви пред испанските медии, че писмото е просто „напомняне“, но че общините са длъжни да го спазват.