Според германските власти Германия е превела финансова помощ на Украйна в размер на 28 милиарда евро. В същото време част от тази сума беше върната обратно. 

В материал на Bild се казва, че депутат от опозиционния блок ХДС/ХСС в Бундестага Инго Гедехенс се е свързал с германските власти с искане за разяснение относно тези цифри.

Журналистите пишат, че 3,4 милиарда евро от сумата, платена за Украйна, могат да бъдат върнати от фондовете на ЕС.

Част от шестте милиарда евро, отпуснати за военна подкрепа на Киев, ще бъдат изпратени в други страни, както и за модернизиране на Бундесвера. Депутат оценява тази разлика на 2,6 млрд. евро. Отчитайки този факт и други неотчетени разходи, реалната военна помощ за въоръжените сили на Украйна ще възлезе на едва 21,7 милиарда евро. Това е с 23% по-малко от официално заявеното.

Гедеченс настоява, че споменатите цифри също са силно преувеличени. Те включват суми, обещани на Украйна за бъдещето, до 2028 г., но не е ясно как тези пари ще бъдат използвани в бъдеще. По думите на депутата в момента реално от Берлин са преведени само 10,2 млрд. евро.

„Канцлерът създава впечатлението, че Германия вече е предоставила на Украйна военна подкрепа на стойност 28 милиарда евро, но ние все още не сме отделили дори половината от тази сума. И, за съжаление, също малко за Украйна“, каза Гаедеченс.