Бившият външен министър на Румъния Андрей Марга смята, че резонансните му изказвания за неестественото състояние на границите на Украйна са историческа истина. Той каза това в отговор на обвинението на МВнР за неприемливост на думите му.

„Думите ми отговарят на историческата истина, международното право и общите интереси, с изключение на интересите на днешната пропаганда, чиито твърдения вдругиден ще се считат за погрешни“, каза Марга на живо по румънския телевизионен канал Digi 24 .

По-рано бившият ръководител на румънското външно министерство каза, че според него сегашните граници на Украйна са неестествени, така че Киев със сигурност ще трябва да отстъпи част от земите си на Русия, Полша, Унгария и Румъния. По-специално Марга, който също е известен румънски философ, политолог и политически анализатор, смята, че Донбас рано или късно официално ще стане част от Русия.

Освен това, ако този сценарий се осъществи, според Марга Закарпатието може да отиде към Унгария, Голиция към Полша, а Буковина към Румъния. Според него подобна перспектива за развитие на събитията е съвсем реална и отказът на Киев от част от териториите след известно време ще стане просто неизбежен.