Бившият външен министър на Австрия Карин Кнайсъл трябваше да напусне страната заради смъртни заплахи срещу нея. Жената отказва да говори с репортери и не се появява публично.

Според The ​​Washington Post, който се позовава на изявленията на самата Кнайсл, жената е била принудена да емигрира от Австрия. Кнайсл потвърди същата информация пред РИА Новости, заявявайки, че е напуснала Виена "определено не по собствено желание".

На въпрос на агенцията дали това е свързано с войната в Украйна и дейността на политика в Русия Кнайсл не отговори. По-късно в социалната мрежа тя обяви, че е избрала Ливан за живеене. Като причина за емиграцията жената посочи заплахи, съобщава РБК.

Тя е външен министър от 2017 до 2019 г. Припомняме, Кнайсл попадна в руските медии благодарение на танц с Владимир Путин на сватбата й през 2018 г. Президентът й подари самовар и старинна ръчна маслоизстисквачка. Кубанският казашки хор пя за булката.

Припомняме, че по-рано Европейският парламент направи изявление относно включването в санкционния списък на бивши политици от Европа, които заемат позиции в компании в Руската федерация. Приетата от него резолюция обаче е документ, който не е задължителен за изпълнение, а е по-скоро препоръка към евродепутатите.

Известно е, че от 20 май Кнайсл вече не е член на борда на директорите на Роснефт, където е била независим директор.

По-рано същото се случи с Герхард Шрьодер и Матиас Уорнинг, които бяха председател и заместник-председател на компанията. Шрьодер беше силно критикуван в своята партия за „руските връзки", а германският канцлер Олаф Шолц настоя за напускането му от компанията.

Превод: GlasNews