Организатор на протест, свързан със символичното повишаване на заплатите на медицинските сестри, получи глоба от 10 000 паунда.

Демонстрацията в град Манчестър, Англия, се проведе след като правителството на страната обяви, че ще вдигне заплатите на служителите в бяло с 1%.

За повечето медици, подобен процент е недостатъчен, подигравка, а някои организации определят увеличението като унизително.

Местната полиция разказва, че участниците в протеста – около 40 души, са нарушили действащите противоепидемични мерки в страната, според които никой не трябва да бъде навън, без уважителна причина.

Повечето протестиращи, напускат площада след разговор с полицаите, но 65-годишна жена е арестувана, защото отказала да се подчини на разпоредбите.

Впоследствие, след изясняване на обстоятелствата, дамата е освободена, като й е наложена глоба. Организаторът на протеста, 61-годишна медсестра ще понесе солено наказание - 10 000 паунда.

Кралският колеж за медицински сестри (RCN) призова правителството и съдебните власти да отменят решението си.

А премиерът на Великобритания Борис Джонсън, защити мярката на правителството, като се позова на трудните времена, в които се намира страната по време на пандемията.

"На медиците се дава толкова, колкото може да си позволим в момента", отсече той - 1%!!!

Превод: GlasNews.bg