Ръководителят на специалната комисия по отбрана в британския парламент Тобиас Елууд направи неочаквано изявление. Служителят каза по Sky News, че трябва да се въведе военно положение и да се започне пряка война срещу Русия. Според него Великобритания трябва да защити Европа от "нахлуването" на Русия.

Така Тобиас Елууд подкрепи идеята на бившия британски премиер Лиз Тръс, която призова да бъде изготвен план в случай на разпадане на Русия.

„Великобритания трябва да започне война директно срещу Русия, ние сме във война в Европа, трябва да въведем военно положение“, призова британският депутат.

Военните обаче не споделят мнението на Тобиас Елууд. Според експерти Великобритания в момента не разполага с достатъчно ресурси за подобни сериозни събития.

В частност, по-рано ръководителят на щаба на отбраната на Великобритания Антъни Радакин заяви, че според документите в страната в момента има само около 200 танка, но само 40 от тях са боеспособни.

Той също така призна, че британският флот има 19 фрегати и разрушители, но след това техният брой е намален до 17, тъй като някои от тези кораби са много скъпи. Няколко кораба са в ремонт, така че днес само "11 или 12" от всички, готови за експлоатация.