Ръководителят на руската ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин с острите си изявления за руското министерство на отбраната може да накара други хора, които не са съгласни с режима в Кремъл, да предприемат действия. Това се казва в разузнавателния доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство от 1 юни.

„Затлъстели задни*и седят в офисите"! Пригожин наруга руското военно министерство

Офицери от военното разузнаване обърнаха внимание на изявлението на руския опозиционер, президент на Института за регионални проекти и законодателство Борис Надеждин на 27 май в ефира на канала НТВ. Политикът се изказа в подкрепа на избора на нов президент на Руската федерация през 2024 г.

резюме на британското разузнаване, британско разузнаване, британско министерство на отбранатацял екран
През последните 15 месеца Русия въведе ограничения върху свободата на словото, каквито не е имало дори в СССР

Според него сегашният лидер Владимир Путин трябва да бъде сменен, за да се възстановят нормалните отношения с Европа и да се премахнат западните санкции.

"Надеждин е остър критик на пълномащабна война от момента, в който тя започна. Това най-вероятно е първият призив за смяна на Путин по руската държавна телевизия", отбелязват специалистите.

Русия през последните 15 месеца, според оценката на британското разузнаване, е въвела ограничения върху свободата на словото, които дори не са били в СССР.

„Язвителната реторика на националистически фигури, като ръководителя на руската ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин, насърчава опозицията да оспорва теми табу“, заключава британското министерство на отбраната.

В същото време ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин зае "почетното" пето място в класацията на влиятелните руски политици. Но процентът на анкетираните, които му се доверяват, все още е малък - само 4%. Това стана ясно от резултатите от социално проучване, публикувано от Левада център.

По време на анкетата беше зададен отворен въпрос - самите граждани назоваха имената.

Засега рейтингът на "готвача на Путин" е доста нисък - 4%. Но дори и с него той настигна бившия президент на Руската федерация Дмитрий Медведев и депутата от Държавната дума Генадий Зюганов. Освен това Евгений Пригожин изпревари председателя на парламента Вячеслав Володин, кмета на Москва Сергей Собянин и други.

Първите четири места в класацията за доверие са заети от следните лица:

  • Владимир Путин (42%);
  • Михаил Мишустин (18%);
  • Сергей Лавров (14%);
  • Сергей Шойгу (11%).

Първите четири заемат високи позиции - редовно се показват по телевизията. Но Евгений Пригожин, както отбелязват социолозите, няма официален статут и се занимава самостоятелно със собствен PR.

Превод: GlasNews