Британски компании доставяли на Русия ключово оборудване на стойност над 100 милиона долара годишно. Това са машини за БЛА, полупроводници и компютърни компоненти. 

Подробностите бяха съобщени от The Times. Голям брой стоки, произведени във Великобритания, индиректно влезли в Руската федерация. Всичко това се доставяло чрез китайски, хонконгски или турски компании.

Стоки на стойност около 15 милиона долара са изпратени в Русия директно от британски складове. Участвали няколко доставчици.

Шотландският производител на полупроводници FTDI е сред тези, които са увеличили износа за Русия. Компанията, както се посочва в доклада, е доставяла микросхеми за бронирани машини на руските войски. Миналата година този конкретен доставчик предостави на Москва компоненти на стойност 1,5 милиона долара, докато през 2022 г. тази сума беше само 500 хиляди долара.

Въпреки подобни доставки като цяло можем да говорим за рязък спад на британския износ за Русия спрямо предходната година. По това време ключови компоненти на стойност около $770 милиона бяха изнесени от Великобритания в Руската федерация. Заслужава да се отбележи, че само 28 компонента с британски произход бяха открити в руските оръжия, докато броят на компонентите с американски произход беше повече от 2 хиляди единици. Самата Русия не може да произведе много от тях.