Британският монарх Чарлз III и съпругата му Камила посетиха специализирана клиника за раково болни, за да благодарят на медицинския персонал и на научната общност и да изразят съпричастността си с пациентите.

През февруари крал Чарлз сподели диагнозата си и се оттегли от публичното пространство. В края на миналата седмица обаче от Бъкингамския дворец съобщиха, че лекарите са "много обнадеждени от неговото подобрение".

 
Днешното събитие е първата официална публична поява на краля, откакто той беше диагностициран с рак.

С изявите си Чарлз III цели да подтикне повече хора да се изследват навреме и така да подобрят шансовете си за лечение и възстановяване.

Кралят, който беше обявен за нов патрон на Cancer Research UK, и кралица Камила се усмихнаха и помахаха, когато пристигнаха в специализирния център за ракови заболявания.

Днешното посещение на краля показва, че той вече е в състояние да започне постепенното си връщане към обществените си ангажименти, коментира Би Би Си.

В болницата кралят се срещна с пациенти, а пред сградата младежи му поднесоха букети цветя.

Кралят ще разгледа някои от иновативните технологии за изследвания на рак, подкрепени от Cancer Research UK, които се провеждат в болницата.

Все още няма официални информации докога ще продължи лечението на краля, пише bTV.

Очаква се той да бъде достатъчно добре, за да посрещне императора и императрицата на Япония в края на юни.

Все още обаче не е сигурно дали Чарлз III ще може да присъства на някои от ключовите кралски събития, които ще се проведат през следващите седмици, включително Trooping the Colour - парад на конната гвардия в Лондон, градински партита и чествания на Деня D, свързан с битката за Нормандия.

Решенията за това дали той ще може да участва, ще бъдат взети след медицински консултации. Летният график на краля най-вероятно ще бъде съкратен или адаптиран, докато той продължава възстановяването си.