Черно море не принадлежи на Русия, защото там има и други държави, включително Украйна, Турция, Румъния и България. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, който вчера чрез видеоконферентна връзка говори пред делегатите на 14-годишния Аспенски форум за сигурност, съобщава Укринформ.

"Наистина търсим начини (за деблокиране на Черноморската зърнена инициатива - бел. ред.). Разговаряхме с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, аз лично говорих с него. Разговарях с президента Ердоган, за да обсъдим кризата. Виждаме начини за излизане от нея. Ако успеем, ако Ердоган успее, ако ООН стане още по-силна, мисля, че всички ще станем свидетели на успешно развитие на нещата", каза Зеленски.

Той подчерта, че черно море не принадлежи на руската федерация. "Там са Украйна, Турция, Румъния, България. Ние разговаряме с всички държави от Черноморския регион. Имаме съществени прагматични човешки отношения и, което е много важно, правни отношения с всички, освен с Русия. Русия смята, че Черно море е чисто руско", заяви Зеленски.

В същото време президентът отбеляза, че както на обществото, така и на армията в Русия им липсва мотивация и единство, тъй като Руската федерация не може да постигне нито победи на бойното поле, нито в икономическата сфера.