39-годишната чистачка и самотна майка Габриела Родригес беше уволнена от фирмата за почистване Total Clean, защото изяла сандвич с риба тон. Жената е работила в компанията две години и е имала безупречна репутация, но това не е убедило работодателя. 

Инцидентът се разиграл в офиса на адвокатската кантора Devonshires solicitors, където Габриела пристигнала да разчисти след събитие, пише изданието Metro. Жената видяла остатъци от храна на масата, включително закуски, и взела един сандвич с риба тон. След това ръководството на Total Clean я обвини в кражба и я уволни.

Този факт възмути както самата Родригес, така и профсъюза UVW, обединяващ работниците мигранти. Членове на организацията дори пикетираха пред офиса на адвокатите в Девъншир с плакати, на които пишеше „Уволнен заради сандвич?“ и „Ние не сме мръсотия – ние чистим“, и също раздаваха риба тон и сандвичи на минувачите.

Уволнение поради полуизяден сандвич, адвокати от Devonshires, Габриела Родригес, скандал, странности, ВеликобританияЦял екран
Членове на профсъюза протестираха пред офисите на адвокатите в Девъншир с надписи: „Уволнен за сандвич?“ и "Ние не сме мръсотия - ние чистим" Снимка: Facebook

В отворено писмо активисти обясниха, че се твърди, че е имало няколко пълни тави с остатъчни сандвичи, подредени за служителите на събитието. Затова Габриела сметнала, че всеки може да си вземе от тях.

"Уволнението на служител за това, че е изял остатъците от сандвич с риба тон и краставица е извън границите на разумното. Това демонстрира дискриминационно отношение към мигрантите", се казва в призива.

Уволнение поради полуизяден сандвич, адвокати от Devonshires, Габриела Родригес, скандал, странности, ВеликобританияЦял екран
Синдикатът обеща да продължи да се бори за възстановяването на Габриела Родригес. Снимка: Facebook

От своя страна ръководството на Total Clean настоява, че действията на Габриела са били неправомерни. Според шефа на компанията Греъм Петерсен чистачката е намерила сандвича в кухнята в края на смяната си и го е изяла без разрешение, нарушавайки правилата на компанията. Той принудил жената да напише обяснителна бележка, но аргументите на работника не му се сторили много убедителни.

Случаят с Габриела Родригес предизвика широк обществен дебат относно правата на работниците и отговорностите на работодателите. Синдикатът, представляващ интересите на уволнената чистачка, обеща да продължи борбата за нейното възстановяване на работа и за правата на всички работещи в бранша.

Превод: GlasNews