В Обединеното кралство бивша база на Кралските военновъздушни сили на брега на Линкълншир е дом на Airbnbs, където можете да пренощувате във всичко - от контролна кула до хеликоптер, който е бил в Афганистан. 

Военният център RAF Wainfleet беше изведен от експлоатация през 2010 г. и мястото беше закупено от Министерството на отбраната от Уил Роутън, местен фермер, който притежаваше пътя за достъп.

Обектът се обслужва от екип от трима души: Уилям Роутън (собственик), Джош Френч (ремонт и поддръжка) и Даяна Фрайър (интериор, управление на обекта и резервации), пише Daily Express.

"Хеликоптерът пристигна през 2018 г., а самолетът - през 2019 г., закупихме ги от компания в Съфолк, която се занимава с повреди на самолети. Хеликоптерът Westland Lynx беше в Афганистан, осигурявайки въздушно прикритие за наземните войски, а самолетът Jetstream обучаваше инженери - стажанти непосредствено преди закупуването му. Оказа се, че е много търсен, което е и причината да го преустроим в спалня“, каза Даяна Фрайър.

Освен тях на територията на хотела има линейка Unimog, цистерна Samaritan и пожарна кола Green Goddess.

Бивша военновъздушна база, Кралски военновъздушни сили, Airbnbs, странен хотел, туристи, Нощувка в хеликоптер, Нощувка в резервоар, Купено от фермерЦял екран
Хеликоптер Westland Lynx е бил в Афганистан Снимка: RAF Wainfleet

Ремонтът на контролната кула отне една година, като контролната зала сега служи като жилищна зона, а офисите отдолу като спални. Бункерите на базата също са превърнати във ваканционни домове.

„Ремонтът включваше много работа по разрушаване. Разглобихме резервоарите за гориво, кабелите и вътрешните пространства, за да създадем достатъчно голямо пространство за живеене. Най-голямата пречка е да ги направим водоустойчиви. След това инсталирахме отопление, легла, телевизори и други удобства“, обяснява Диана.

Бивша военновъздушна база, Кралски военновъздушни сили, Airbnbs, странен хотел, туристи, Нощувка в хеликоптер, Нощувка в резервоар, Купено от фермерЦял екран
RAF Wainfleet е много популярен Снимка: RAF Wainfleet

RAF Wainfleet е много популярен и редовно присъства в списъците на най-странните Airbnbs за посещение в Обединеното кралство.

„Кулата работи с пълен капацитет от няколко години без допълнителни възможности. Резервираме стаи през цялата година и рядко се случва хеликоптерът да има свободен уикенд. Другите стаи на езерото са популярни, особено през лятото, когато хубаво е да си близо до езерото. Имаме „Разнообразие от хора, много семейства. Децата обичат колите. Освен това базата е разположена на ръба на блато, така че при нас идват и наблюдатели на птици“, добавя Диана.