Британският премиер Борис Джонсън е „ужасен“ от смъртните присъди, произнесени на военнослужещите Ейдън Аслин и Шон Пинър в Донецк и нареди на министрите да направят „всичко по силите си“, за да осигурят освобождаването им. Това съобщи на брифинг на 10 май говорителят на премиера, пише The Guardian.

„Той следи отблизо този случай и помоли министрите да направят всичко по силите си, за да върнат хората ни при семействата им възможно най-бързо“, каза той.

Според Джонсън, който беше озвучен от говорител, Еспин и Пинер са получили защита в съответствие с Женевската конвенция като членове на въоръжените сили на Украйна. Говорителят на Джонсън информира, че официалният Лондон е в контакт с украински официални лица.

На въпрос дали Обединеното кралство ще разговаря с Москва за това, той отговори, че "нямаме редовно взаимодействие с руснаците".

Външният министър Лиз Трус туитира днес, че в разговор с украинския й колега Дмитро Кулеба те са определили така наречената присъда като грубо нарушение на Женевската конвенция.

"В разговор с украинския външен министър Кулеба обсъдихме усилията за освобождаване на военнопленници, държани от руски марионетки. Решението срещу тях е грубо нарушение на Женевската конвенция. Обединеното кралство продължава да подкрепя Украйна срещу варварската инвазия на Путин", се казва в съобщението. 

 Превод: GlasNews