Държавите от НАТО, разположени на източния фланг на Алианса, ще засилят отбраната си срещу „неприятелски страни“ с помощта на безпилотни превозни средства, каза литовският вътрешен министър Агне Билотайте. Светът, каза тя, наблюдава бързия темп на развитие на безпилотните самолети, стимулиран от войната в Украйна. 

"Това е съвсем ново нещо - безпилотна граница от Норвегия до Полша, чиято цел ще бъде да защитава границата ни с помощта на дронове и други технологии", каза министърът пред агенция Newsweek.

Дроновете ще бъдат добавени към физическите бариери и системите за наблюдение, за да „позволят защита срещу провокации от недружелюбни страни и да предотвратят контрабандата“, каза Билотайте. Такава „стена“ също би използвала технология против дронове.

Повече от две години война в Украйна стимулират светкавичните иновации във въздушните, наземните и водните дронове. Дрон технологията изпълва небето над Украйна, а Москва и Киев се борят да останат в челните редици на дрон технологията.

Според авторите на публикацията безпилотните самолети покриват почти всички аспекти на бойните действия в Украйна: от подпомагане на разузнаването до нанасяне на удари с дронове-камикадзе и управление на артилерийския огън.

Използвайки Украйна като пример, експертите смятат, че има постоянна надпревара между противниците за разработване на технологии и постоянно се намират нови начини за използване на дронове във война.

Литовската държавна гранична охрана има ново звено за дронове, което в момента изгражда самите UAV и техния запас от системи за борба с дронове.