В Обединеното кралство рояк, дълъг 1,6 км, летящи мравки беше уловен от метеорологичния радар на южния бряг.  

Метеорологичната служба регистрира това необичайно явление в петък, 7 юли, и предупреди хората, че в следващите дни може да се очаква увеличаване на броя на насекомите. Когато започнаха да се появяват в Обединеното кралство, уплашени хора започнаха да публикуват за тях в социалните медии, твърдейки, че това е „денят на летящата мравка“.

От метеорологичната компания обясниха, че забелязването на крилати насекоми не е нещо страшно. Това е времето на годината, по което обикновено се появяват. Насекомите се показват на радара по начин, подобен на валежите, пише Sky News. В Met Office можете да проверите вашите метеорологични сензори, за да видите дали вали или летят мравки.

Според синоптика Саймън Партридж тези същества са по-малко склонни да летят, когато вали, което затруднява прогнозите да идентифицират какво представляват.

"Всяка година по това време ги улавяме на радара за дъжд. Трудно е да се каже в момента, защото имаме много дъжд и мравките са като дъжд. Когато вали, те не летят наоколо толкова често. Днес не видяхме никакви рояци, но това не означава, че ги няма. Бяха забелязани на радар в петък. Тогава беше много по-сухо и по-лесно за забелязване. Те се виждат от разстояние няколко мили. В петък беше около километър. Това е интересен феномен, който винаги се случва по това време на годината и обикновено продължава около седмица."

Прогноза за времето, снимка, радар, прогнози, време, дъжд, дъжд, летящи мравки, насекомицял екран
Подобен на дъжд рояк предизвиква вълнение в социалните медии Снимка: Met Office

Летящите мравки могат да се видят, когато мъжките и новите кралици напуснат гнездото, за да се чифтосват, а в много гнезда това се случва в същия ден. Според Кралското биологично дружество денят на мравките невинаги е един и същ: между юни и септември могат да се наблюдават летящи мравки в техните рояци през около 96% от дните.

Когато метеорологичните условия са благоприятни за летящи мравки, те могат да бъдат постоянно в небето в продължение на няколко седмици.

Превод: GlasNews