В Обединеното кралство съпрузите Крауфурд случайно откриват истинска творба на пейзажиста Джон Констабъл в своя замък. Тази картина се оценява на 2,5 милиона долара.  

Картината, която преди беше смятана за фалшификат, сега може да помогне на изпадналия в беда аристократ да плати сметките, след като беше открита в крилото за гости на 800-годишния замък на семейството му, пише Daily Mail.

Експерти по антики смятат, че са открили неизвестна творба на световноизвестния пейзажист Джон Констабъл в замъка Крауфурдланд близо до Килмарнок, Ейршир.

Имението от 600 акра се управлява от 28-ия лейрд Саймън Хюисън Крауфърд и съпругата му Адитя, които се надяват да го предадат на децата си. Заради непоносими оперативни разходи от над 112 хиляди долара годишно обаче британецът и съпругата му се опасяват, че ще трябва да продадат къщата.

Съпрузите намериха стара картинацял екран
Една картина може да помогне на изпаднал в беда аристократ да плати сметките си Снимка: Pressteam Scotland

Откриването на картината на Констабъл, която първоначално се смяташе за фалшива, може да помогне на г-н Крофърд да избегне продажбата на други семейни активи, като картината потенциално струва между 1 милион и 2,5 милиона долара. Двойката участва в новото предаване на Channel 4 "Junkie Millionaires", в което експерти претърсват недвижими имоти в търсене на скрити съкровища, които могат да бъдат продадени.

Картината, изобразяваща мост над река, виси на стената на крилото за гости на замъка от поколения. Когато Саймън Крофърд я занесъл на аукционна къща за оценка преди 10 години, се смятало, че е менте на Констабъл.

Специалистът по антики Рони Арчър-Морган обаче забеляза картината и осъзна, че може да е автентична, след което прекара шест месеца в проучване за телевизионен сериал. Той стигна до извода, че съпрузите имат "злато" в ръцете си.

Древен замък във Великобритания, замък, имение, 600 акра, замък Craufurdland, недвижими имоти, аристократично семействоцял екран
Картината висеше на стената на крилото за гости на замъка в продължение на много поколения. Снимка: Daily Mail

В момента картината е подложена на съдебна експертиза от експерт по изкуство Джон Констабъл, за да се потвърди автентичността й преди евентуална продажба на търг. Първоначалната оценка установи, че картината е "убедителна по отношение на грунд, цвят на грунд и обработка".

„Смешно е, защото съм виждал тази снимка не знам колко пъти, но никога не съм й обръщал внимание. Потенциалът, който тя може да донесе за това, което искаме да направим с имението в бъдеще, няма да промени живота ни само за нас. Това е наследство, което се надявам да бъде предавано от поколения и поколения“, каза Крофърд.

По-нататъшното изследване на писмата, съхранявани в замъка, показа, че картината е била закупена от семейство Крауфърд през 1918 г. от Джон Постъл Хезелтайн, известен колекционер, който притежава няколко шедьовъра на изкуството.

"Замъкът" на Констабъл се превърна в една от най-скъпите картини на Великобритания, когато беше продадена на търг през юли 2012 г. за £22,4 милиона. Художникът е роден в Източен Бергхолт (Съфолк) през юни 1776 г. и умира през април 1837 г.

Превод: GlasNews