"Най-самотната къща" в света се намира на изолиран остров. Той е на два часа от най-близкия град или летище.

Скалмен е най-отдалеченият остров в архипелаг в Норвегия. Мястото е забранено за посетители в продължение на месеци, което предлага абсолютно откъсване от света. До най-близкият град или летище се стига с два отделни ферибота и пътуване с лодка.

Единствената сграда е стар фар. Двойка са похарчили £89 000, за да купят имота, тъй като това е се оказало идеалното място за тях. А за повече уединение - между май и края на юли всяка година, островът се превръща в защитен резерват за птици, който е забранен за посетители.

Фарът е бил обявен на пазара на цена от £36 000, но е продаден за два пътиповече. Неговите купувачи са Андреас съпругата му Мона Крус Бярой.

Андреас каза пред местните медии: „Прекарахме много ваканции там през годините, обичаме района около Скалмен. Не всеки ден се купува фар. Решихме, че би било страхотно да го възстановим. И тогава можем да прекараме повече време в района на наше собствено място.“

Двойката планира да ремонтира напълно сградата, въпреки че процесът ще бъде много скъп.
„Трябва да имаме диалог с общината, но целта е сградата да бъде в отлично състояние. Не е безплатно, това е сигурно,“ допълни той.

Фарът на Скалмен е построен през 1907 г., като първият му пазач е Антон Лунд.
Високата 16-метрова кула е прикрепена към къщата на пазача. Фарът излъчва бяла светлина на всеки 30 секунди. Тя може да се види на разстояние до 14,8 морски мили.

Превод: GlasNews.bg