Украйна е една от малкото страни, в които Борис Джонсън е обичан и уважаван. Което е разбираемо предвид гласната му позиция по отношение на руската инвазия. И е страхотно, когато поне някъде човек е обичан.

Но за западната демократична среда Джонсън беше и си остава британският аналог на Тръмп - консервативен клоун, който играе на най-реакционните настроения и е готов да прави изявления с всякаква степен на омраза, ако го поставят под светлините на прожекторите.

Като част от възстановяването на британския империализъм, Джонсън помогна за изтеглянето на страната си от ЕС, съсипа хиляди животи по време на пандемията с политиката си и направи кариера чрез ислямофобия, расизъм и пристрастия към пола.

За да се смята позицията на Борис Джонсън за проукраинска, човек трябва да си затвори очите за факта, че неговата Консервативна партия прекара десетилетия в създаване на условията Великобритания да бъде уютно убежище за кремълските олигарси.

Маневрирайки през потока от скандали с гръмки изявления и банални лъжи, Джонсън сравни жените с хиджаб с „пощенски кутии“, нарече гейовете „мокасини с потници“, а чернокожите „усмивки на диня“.

Всички тези характерни вицове са обичайно място в пространството на десния популизъм, който отвръща на лицемерната политическа коректност с честното си невежество, пише украинският писател Анатолий Улянов в focus.ua.

Заобиколен от богати дарители, Джонсън винаги е бил пазач на управляващата класа, която го използва, за да спре движението на Джеръми Корбин.

Е, левичарите са свалени, светът никъде не е надясно, а домакинът праща верния си тамада на бунището на историята, откъдето Борис без съмнение ще продължи да се занимава с чужда болка и смърт.

Превод: GlasNews