В кулоарите на срещата на върха на Г-7 британският премиер Борис Джонсън призова руски учени да дойдат да работят в Обединеното кралство. 

Според него той е направил такова предложение като част от разширяването на системата за партньорство между университетите на Украйна и Великобритания, което дава възможност на украинските учени да провеждат изследвания в институциите на Обединеното кралство.

Джонсън каза, че призивът му е към руски учени и изследователи, които „не се чувстват в безопасност“.

„Можете спокойно да кандидатствате, за да се преместите в Обединеното кралство и да работите в страна, която цени отвореността, свободата и стремежа към знания“, каза ръководителят на британското правителство, цитиран от The Guardian.

Според изданието, като част от програмата Researchers at Risk, чийто бюджет е увеличен с почти 10 милиона паунда (12,3 милиона долара), около 130 украински учени ще дойдат във Великобритания. Тези изследователи включват учени на различни етапи от кариерата си, които са изправени пред заплахи за живота или изследователската си дейност, както и тези, които са били принудени да избягат от страната поради подобни заплахи.

Превод: GlasNews