Европейската комисия ще бъде готова с препоръката си за присъединяване на Украйна към Европейския съюз. Амбициите на Киев са да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз. За това обаче е необходимо съгласие от всичките 27 страни-членки. 

Европейската комисия трябва да излезе с мнение по кандидатурата на украинската страна на 17 юни, а седмица след това се очаква лидерите на държавите да обсъдят въпроса и на среща на върха. Отделните страни обаче са разделени относно Киев, информира Нова. Според европейски дипломати най-вероятният сценарий е Еврокомисията да даде зелена светлина, но да постави и условия.

 "Днес е наистина исторически ден. Украйна усети подкрепата на четири мощни европейски държави. И по-специално подкрепа за нашето движение към Европейския съюз. Италия, Румъния, Франция и Германия са с нас. И четиримата лидери - г-н Драги, г-н Йоханис, г-н Макрон и г-н Шолц - подкрепят кандидатурата на Украйна. Разбира се, трябва да се спазват всички съответни процедури, всички държави-членки на ЕС трябва да са съгласни. Но на днешната ни среща беше направена голяма крачка напред. За мен беше важно да чуя още едно фундаментално нещо от лидерите. Те са съгласни, че краят на войната и мирът за Украйна трябва да бъдат точно такива, каквито ги вижда Украйна", заяви украинският президент Володимир Зеленски.