Украйна е разочарована, че няма да получи приходи от замразените активи на Руската федерация за 2022-2023 г. Европейският съюз реши да "удържи" 5 милиарда евро от тези приходи. 

В материала се казва, че Украйна "отчаяно" се нуждае от пари за боеприпаси. Европейската комисия предложи 90% от приходите, получени от замразените в Европа руски активи, да бъдат използвани за закупуване на оръжия.

"Но блокът се ограничава до приходи, натрупани след 15 февруари 2024 г., датата, на която първата част от законодателството беше одобрена от столиците на ЕС. Печалбите, спечелени преди този момент, ще останат в Euroclear, брюкселският депозитар за ценни книжа", обяснява публикация в Politico.

Печалбите от вражески активи за 2022-2023 г. трябва да се отделят и съхраняват „до второ нареждане“. ЕС предлага тези пари да бъдат предназначени за "разходи, рискове и загуби, понесени от централните депозитари на ценни книжа (...) поради войната в Украйна".

В същото време неназован белгийски служител каза, че към февруари руски организации са завели 94 дела. Те настояват за възстановяване на сумите, след като техните инвестиции и доходи бяха замразени.

Съобщава се, че Украйна не е съгласна с решението на Европейския съюз и го смята за погрешно.

"Никога не съм чувал, че 5 милиарда евро са буфер за Euroclear. Това е твърде много (сума - ред.) пари, за да бъде буфер за евентуален иск", обясни министърът на правосъдието Денис Малюска.

Украински служители отбелязват, че сумата не е в съответствие със загубите на Euroclear. Заради преките последици от войната депозитарят загуби само 34 милиона евро приходи.

В същото време юристи обясниха, че запорът на доходите „със задна дата” може да се окаже проблем. Експертите го нарекоха легално минно поле.