Киев трябва да покаже значителен напредък на фронта до 3-4 месеца, в противен случай Европа ще настоява за замразяване на конфликта и започване на преговори с Кремъл. Това заяви полският евродепутат, представител в парламентарната комисия на асоциацията Украйна-ЕС Витолд Ян Вашчиковски, съобщава УНИАН.

„Вярвам, че имате още 3-4 месеца, докато светът наблюдава развитието на вашата военна конфронтация. Ако след 3-4 месеца контранастъплението не е успешно, Европа ще започне да ви натиска да замразите конфликта и да започнете преговори с Русия, т.к. беше през 2015 г. Това е моята песимистична прогноза“, каза той.

Вашчиковски добави, че все още има държави в ЕС, които са по-заинтересовани от сътрудничество с Москва, отколкото с Киев.

"Повечето европейски страни, като Германия и Франция, не се нуждаят от Украйна. Те се нуждаят от Русия, за да се върнат в световната икономика. Те се нуждаят от руски газ и петрол", заключи политикът.

Припомняме, че на 29 юни председателят на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Андрий Ковальов заяви, че украинските отбранителни сили са завзели стратегическата инициатива в Бахмутското направление и провеждат настъпателни действия на широк участък от фронта.

В доклад от 28 юни на Американския институт за изследване на войната (ISW) се посочва, че в западната част на Донецка област украинските защитници са заели нови позиции по линията Ривнопол-Старомайорское и са напреднали към Приютное. Освен това въоръжените сили на Украйна имат успех край Клещиевка.