Властите на европейските страни постепенно се отказват да помагат на украинските бежанци заради високите цени на газа и енергийната криза. Това пише британският вестник The Guardian.

"С наближаването на несигурна и потенциално скъпа зима правителствата ограничават програмите за подкрепа на украинците. Все повече и повече бежанци се опитват да свържат двата края", подчертава колумнистът Шон Уокър. Според Уокър в Европейския съюз изпитват затруднения с достъпа до здравеопазване, образование и жилище. Мнозина просто отказват да предоставят апартаменти с аргумента, че са се увеличили тарифите за енергия.

По-рано стана известно, че вече много европейци започнаха да отказват да приемат бежанци от Украйна. Като причина за това решение жителите на страните от ЕС посочват ​​отказа на националните правителства да отпуснат пари на граждани, приютили украински бежанци. По-специално, тази позиция вече се заема от огромното мнозинство от жителите на Франция .

Освен това европейците смятат, че първо ще трябва да решат собствените си ежедневни проблеми в светлината на предстоящата енергийна криза и едва след това да започнат да мислят как да помогнат на някого, включително на украинските бежанци.

Превод: GlasNews